Evlilik yoluna girmiş olan çiftlerin birbirlerine “Evet” diyebilecekleri farklı mekan türleri bulunuyor. Düğün davet salonu mekanları çiftler tarafından tercih edilen yerlerin başında geliyor. Çiftlerin düğün organizasyonlarını gerçekleştirebileceği salonlar, açık ve kapalı davet alanlarında hizmet verebiliyor. Kapalı salonlar özellikle kış organizasyonlarında daha fazla tercih ediliyor. Salonlar, açık hava mekanlarına göre daha uygun fiyatlı olabiliyor.
Salonların fiyat skalasına etki eden birçok unsur bulunuyor. Düğün salonu fiyatları; bulunduğu yere, konuk kapasitesine, sunduğu hizmetlere ve özelliklerine göre farklılıklar gösterebiliyor. Uygun fiyatlı bütçe dostu mekanlar, çiftler tarafından bir hayli ilgi görüyor. Ortalama ya da daha yüksek fiyatlar karşılığında hizmet veren düğün salonları da pek tabii ki bulunabiliyor.
Çiftler, tüm sevdiklerinin yanlarında olduğu kalabalık bir düğün organizasyonu gerçekleştirmek isterlerse yüksek kapasitesi bulunan salonları tercih ediyor. Yüksek kapasiteli kapalı salonlar arasında geniş ve havadar olan yerler diğer seçeneklere göre daha fazla rağbet görüyor. Butik konseptli salonlar ise genellikle aile arasında gerçekleştirilen, samimi ve küçük organizasyonlar için seçiliyor.
Mekanların ön plana çıkan özellikleri, düğün salonu saatleri, manzaraları ve paket içerikleri gibi pek çok unsur değişkenlik gösterebiliyor. Çiftler seçim yaparken; kendi zevk ve isteklerine uyan, beklentilerini karşılayan düğün salonunda karar kılıyor. Düğün salonu seçeneklerinin sayıca bir hayli fazla olduğu yerler arasında; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirler bulunuyor.
Düğün salonlarının çeşitli manzaraları bulunabiliyor. Salonların büyük bir kısmını; şehir, kır, doğa ve bahçe manzaralı mekanlar oluşturuyor. Deniz manzaralı mekanlar hem çiftlerden hem de konuklardan tam puan alıyor. Tarihi yer ya da kale manzaralı salonlar çiftler için farklı seçenekler arasında yer alıyor. Panoramik, göl, ada, boğaz ve daha nice manzaralı düğün salonu bulunuyor.
Düğün salon fiyatlarının geniş bir skalası bulunuyor. Organizasyon mekanları; uygun, ortalama, ortalamanın bir tık üzerinde ya da daha yüksek fiyatlar karşılığında pek çok hizmet verebiliyor. Paket içeriği zengin olan mekanlar çoğu zaman daha yüksek fiyatlı olabiliyor. Çiftler, cep yakmayan fiyatlar karşılığında hizmet alabilecekleri düğün salonlarını daha sık tercih ediyor.
Düğün salonu kiralama fiyatları uygun olan mekanlar çiftlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Çiftler, uygun fiyatlar karşılığında birçok hizmetten yararlanabilecekleri düğün salonlarına yöneliyor. Kokteylli bir organizasyon düzenlemek, çiftlerin düğün salonu maliyetini azaltabiliyor. Butik konseptli organizasyonlarda konuk sayısı az olduğu için çiftlerin ödeyecekleri tutar da pek tabii ki azalmış oluyor.
Yemekli düğün salonu fiyatları, yemeksiz veya kokteylli seçeneklere göre daha maliyetli olabiliyor. Özellikle yemekli düğünlerde, çiftlerin menü seçimleri ile almak istedikleri ek hizmetler ödeyecekleri tutar üzerinde belirleyici oluyor. Bazı düğün salonlarında hafta içi ve hafta sonu fiyat farklılıkları bulunabiliyor. Düğün salonlarının büyük bir kısmı hafta içi organizasyonları için çiftlerden uygun fiyatlar talep ediyor.
Yemeksiz düğün salonu fiyatları genellikle çok yüksek olmuyor. Düğün paketi içeriği zengin olan, deniz kenarında konumlandırılmış, dikkat çekici manzaralara ev sahipliği yapan salonların fiyatları ortalamanın bir tık üzerinde seyredebiliyor. Lüks düğün salonlarının fiyatları diğer seçeneklere göre daha yüksek olabiliyor. Düğün mekanlarının konumlandırılmış olduğu ilçeler de fiyatlar açısından bir hayli önem arz ediyor.
Düğün salonları yüksek ya da daha düşük kapasiteli olabiliyor. Çiftler, büyük şehirlerde davetli sayılarına uyan düğün salonunu rahatlıkla bulabiliyor. “Tüm sevdiklerimiz aşkımıza şahit, mutluluğumuza ortak olsun” diyen çiftler genellikle kalabalık bir organizasyon yapmayı tercih ediyor. Kalabalık düğün organizasyonları yüksek kapasiteli mekanlarda gerçekleştiriliyor. Yüksek kapasiteli salonlar minimum 500-750 konuğa ev sahipliği yapabiliyor.
Butik konseptli düğün salonları çiftler tarafından sıkça tercih edilen mekan seçenekleri arasında yer alıyor. “Sadece en sevdiklerimiz, çekirdek ailemiz ve dostlarımızla samimi bir organizasyon yapmak istiyoruz” diyen çiftlerin tercihleri butik mekanlardan yana oluyor. Küçük düğün organizasyon salonları, yakın çevreni ağırlayabileceğin yerler arasında bulunuyor. Butik mekanların çoğu maksimum 200 konuğa hizmet verebiliyor.
Şehirlerde, ortalama bir konuk sayısına hitap eden düğün salonları da bulunabiliyor. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi her düğün salonunun kapasitesi birbiriyle aynı olmuyor. Açık düğün salonları genellikle daha yüksek kapasiteli olabiliyor. Kapalı düğün salonları ise hem yüksek kapasiteli hem de butik konseptli organizasyonlar için hizmet verebiliyor.
En iyi düğün salonlarında; müzik, fotoğraf, yemek ve eğlence gibi hizmetler mutlaka yer alıyor. Çiftler düğün salonlarında ister yemekli isterlerse de kokteylli organizasyonlar düzenleyebiliyor. Düğün salonlarının çoğu, çiftlere ön tadım ile menüde değişiklik yapma imkanı sunuyor. Bazı düğün salonları usta şeflerle bazı yerler ise bir catering firmasıyla çalışabiliyor. İkramlıklar ve menüler farklılık gösterebiliyor.
Düğün salonu paketlerine dahil edilen müzik hizmetleri her zaman için çiftlerin ilgisini çekiyor. Müzisyen, ses sanatçısı, orkestra ve DJ ile birlikte çalışan düğün salonları bulunuyor. Canlı müzik ve DJ hizmetinin sunulduğu salonlarda hem çiftler hem de konuklar eğlenceye daha fazla dahil oluyor. Düğün salonlarının büyük bir kısmında after party alanı da yer alıyor.
Düğün salonlarının bazıları; vale, organizasyon sorumlusu, çekim ekibi, karşılama hostesi ve nedimelerle birlikte çalışabiliyor. Salonların bir kısmı çiftlerin dışarıdan hizmet almasına müsaade ediyor. Düğün salonlarının çoğu çiftlere hazırlık odası temin ediyor. Organizasyon mekanlarının neredeyse tamamında otopark ve engelli girişi de yer alıyor. Bazı düğün salonları çiftler ve konuklar için konaklama imkanı da sunuyor.
Açık hava düğün salonları olumsuz hava koşullarına karşı önlem alıyor. Tente, çadır ve açılır-kapanır tavan imkanları bulunan davet alanları çiftler tarafından ilgi görüyor. Çiftler salon seçimi yaparken, mekanın kolonsuz ve yüksek tavanlı olmasına dikkat çekiyor. Çiftler için kapalı salonlarda; havalandırma, ısıtıcı ve klima gibi sistemlerin bulunması büyük önem arz ediyor.
Salonların büyük bir kısmında dekorasyon ve süsleme hizmetleri bulunuyor. Düğün salonu süslemeleri mekan türlerine göre değişiklik gösterebiliyor. Her mekan birbirinden farklı tarz ve konseptlerde dekore ediliyor.
Düğün salonlarında bulunan konuk masa ve sandalyelerinde çoğu zaman beyaz renk tercih ediliyor. Fakat bazı mekanlarda; kahverengi veya siyah renkli mobilya seçenekleri de bulunabiliyor.
Konuk sandalyeleri çiftlerin belirlemiş olduğu renkteki tüller ile süslenebiliyor.
Kır bahçesinde konumlandırılmış olan düğün salonları genellikle; bohem, romantik ve otantik tarzlarda dekore ediliyor. Bu mekanlarda kahverengi ve yeşil tonları sıkça kullanılıyor.
Kır bahçesi düğün salonlarında; abartıdan uzak, sade ve doğal tarzda süslemeler yapılıyor.
Düğün salonlarında konuk masalarının üzerinde çoğu zaman yemek servisi takımları bulunuyor. Şamdan, mum, vazo ve çiçek gibi nesne ile objeler de konuk masalarında sıkça yer alıyor.
Gelin ve damat masaları çoğunlukla konsepte uygun renkteki çiçeklerle süsleniyor. Çiftler masalarını çevreleyen bir gelin tagını da süsleme seçeneklerine dahil edebiliyor.
Havuz başı düğün salonları genellikle sade ve şık bir şekilde dekore ediliyor. Bu tarz mekanlarda beyaz ve mavi tonları ağırlıklı olarak kullanılıyor.
Bazı düğün salonlarında ihtişamlı süslemeler kullanılıyor. İhtişamlı mekanlarda altın sarısı detaylara sıkça yer veriliyor.