Dillere destan olacak, süslemeleriyle göz kamaştıracak, organizasyon detaylarıyla büyüleyecek bir düğün yapmak isteyenlerin ilk adresi oteller oluyor! İhtişamlı salonlarıyla ve açık alanlarıyla hizmet veren oteller, lüks düğünler için birebir. Hemen her şehirde otelde düğün organizasyonu yapmak mümkün. Butik otellerden 5 yıldızlı otellere kadar çiftlerin karşısına birçok seçenek çıkıyor.
Otellerin konuk kapasiteleri değişkenlik gösteriyor. 100 kişiyi ağırlayabileceğin butik salonlar bulabileceğin gibi 2.000 kişiye kadar davetli çağırabileceğin seçenekler de mevcut. Konum itibariyle de farklı düğün konseptleri sunuyorlar. Deniz manzaralı alanlar, balo salonu, kumsalda nikah gibi olanakları bulunuyor. Otelde havuz başı düğün yapmak da özellikle son zamanlarda oldukça popüler.
Oteller, davet alanı türlerinin yanı sıra hizmet çeşitliliğiyle de çiftleri kendine hayran bırakıyor. Mesela hepsinin otoparkı ve vale hizmeti bulunuyor. Bu da konuklara daha alana girmeden kendini özel hissettiriyor. Bunun dışında karşılama kokteyli, konaklama, fotoğraf çekimi gibi birçok ekstra hizmet sunabiliyorlar. İşinde uzman kişilerden oluşan ekipleri sayesinde her detay kusursuz oluyor.
Otellerin genelde birden fazla organizasyon alanı oluyor ve bu alanlar kapasitelerine, konseptlerine göre farklılık gösterebiliyor. Birden fazla alan sunmaları, düzenledikleri organizasyonları düğünlerle kısıtlamamalarını sağlıyor. Daha küçük olan salonlarında; kına gecesi, nişan, baby shower gibi etkinlikleri düzenliyorlar. Ayrıca birçok mekan, gelin hamamı organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. Toplantı salonlarında ise kurumsal etkinliklere yer veriliyor.
Düğünler için otellerde birbirinden farklı paketler sunuluyor. Bu paketler birbirinden ilk olarak menü içeriğine göre ayrılıyor. Kırmızı etli, beyaz etli ve kokteyl menülerin sunulduğu düğün paketleri oluyor. Bu menüler, alkollü veya alkolsüz içeceklerle servis edilebiliyor. Düğünden bir süre önce otele giderek menü tadımı yapabiliyorsun. Hatta bazı otellerde düğün provası da alınabiliyor.
Çiftlerin büyük bir kısmı, düğün günü otelde hazırlanmak istiyor. Bunun için oteller süit odalarını düğün günü çiftlere tahsis ediyor. Odalarda saç ve makyajın yapılabileceği özel masalar bulunuyor. Çiftin ailelerine de hazırlık odaları veriliyor. Düğünden sonra da çiftlere balayı odasında ücretsiz konaklama imkanı sunuluyor. Organizasyon ekibi tarafından odaya içecek ve meyve ikramları yapılıyor.
Paketler dahilinde; orkestra, DJ, ses ve ışık sistemleri, mekan süslemesi, aksesuarlar, servis personelleri, karşılama hostesleri hizmetleri de sunuluyor. Düğünleri başından sonuna kadar, işinde uzman bir organizasyon sorumlusu planlıyor. Düğün günü de hiçbir aksaklığın yaşanmaması için bu sorumlu çiftin yanında yer alıyor. Bu sayede gelin ve damat en güzel günlerini profesyonellere emanet etmiş oluyor.
Oteller, sundukları ekstra hizmetler ve jestlerle de ön plana çıkıyor. Birçok mekan, düğünden önce gelin odasında ‘Bride’ balonlarıyla süslemeler yapıyor, fotoğrafçısıyla harika çekimlere imza atıyor. Hatta otellerinde evlenen çiftlere, birinci evlilik yıl dönümlerinde akşam yemeği hediyesi veriyor. Süslemelerde ise hazır düğün konseptlerinden birini seçebildikleri gibi çiftlerin taleplerine özel konseptler de oluşturabiliyorlar.
Çiftlerin en çok merak ettiği sorulardan biri “Otelde düğün ne kadar” oluyor. Otellerin standart paket fiyatları artıp azalabiliyor. Özellikle otelin yıldız sayısına göre fiyatlar değişiyor. Butik otellerde daha uygun fiyatlar verilirken, 5 yıldızlı otelde düğün fiyatları yüksek seviyelere ulaşabiliyor.
Otel düğünü fiyatları, markanın popülaritesine göre de belirleniyor. Zincir otellerden birinde düğün yaparsan, fiyatların da ona göre belirleneceğini bilmelisin. Bir diğer etken ise otelin bulunduğu ilçe ve şehir. Merkezi noktalarda yer alan otellerde fiyatlar bir tık daha yüksekken, merkeze uzak yerlerdeki seçenekler daha uygun olabiliyor. Bu detay da önemli.
Otel balo salonu fiyatları, menü içeriğine göre de belirleniyor. Menülerdeki yan lezzetler ve ana yemek seçimleri, fiyatları yüksek oranda etkiliyor. Alkollü içecek sunulan menülerle alkolsüz menüler arasında bariz bir fiyat farkı bulunuyor. Ayrıca beyaz etli menüler de kırmızı etli menülere göre daha uygun fiyatlı oluyor. Dilersen vejetaryen, vegan, diyabet ve çocuk menüleri de hazırlayabiliyorlar.
Düğünden sonra after party yapmak istersen, bunun için anlaşacağın otele ekstra ödeme yapman gerekiyor. After party alkollü mü olacak, nasıl ikramlar yapılacak, DJ performansı isteniyor mu gibi birçok sorunun cevabı fiyatları belirliyor. Ekstra olarak konaklama hizmeti de talep edebilirsin. Şehir dışından gelen konukların veya after party’e kalacak arkadaşların için uygun fiyata konaklama imkanı sunabiliyorlar.
Düğün yapmak için otellere görüşmeye gitmeden önce bütçeni belirlemen çok önemli. Organizasyon için kişi başı maksimum ne kadar ödeyebileceğini netleştirmeli ve ardından bu fiyat aralığındaki otellerle görüşmeye gitmelisin. Zaman kaybı yaşamaman için otellere gitmeden önce oturduğun yerden bir tıkla fiyat teklifi de alabilirsin. Ayrıca erken rezervasyon yaptırırsan indirimli fiyatlara anlaşabileceğini de unutmamalısın.
Davetli sayını netleştirmiş miydin? Şimdiden davetlilerinin isimlerinden oluşan bir liste hazırlamanı ve konuk sayını belirlemeni öneriyoruz. Düğün otelleri arasında eleme yaparak kullanman gereken detaylardan biri bu olacak. Konuk sayından ne çok fazla ne de çok az kapasitesi olan otellerle değil; bu sayıya en yakın kapasiteye sahip olan yerlerle görüşmelisin.
Düğün yapacağın mevsimin de seçeceğin oteli belirlemede payı büyük. Yaz düğünü yapacaksan, açık alanı olan otelleri değerlendirebilirsin. Denize kıyısı olan şehirlerde, otelde plaj düğünü yapmak oldukça popüler. Havuz başı alanı oteller de yoğun ilgi görüyor. Açık alanı olan bazı otellerde kötü hava koşullarına karşı yedek kapalı salon da bulunuyor.
Dışarıdan fotoğrafçı, catering gibi firmaları düğününe getirmek istiyorsan bunun için otellerin müsaade etmesi gerekiyor. Eğer böyle bir düşüncen varsa organizasyon sorumlularıyla önceden görüşmeli ve dışarıdan firma getirmeye izin veren otellerle anlaşmalısın. Ayrıca mekanların bünyelerindeki ekiplerin profesyonel, güler yüzlü ve çözüm odaklı olması da dikkat etmen gereken detaylardan.
Otelde düğün yapmak istiyorsan, öncelikle anlaşacağın yerin kolay ulaşılabilir olmasına dikkat etmelisin. Araştırma esnasında ilk olarak konuk yoğunluğunun fazla olduğu ilçelere bakmanı öneririz.
“Otel düğününde ne giyilir” gibi soruların cevabını da kendi içinde netleştirmelisin. Otelde balo salonunda evleneceksen taşlı, işlemeli gelinlik modellerine yönelebilirsin.
Otellerin süsleme seçeneklerinin hepsini incelemeni öneriyoruz. Tarzına en yakın konsepti seçmeli; eğer sana uygun bir konsept yoksa özel süslemeler yapmalarını talep etmelisin.
Düğün öncesinde mekana giderek mutlaka prova yapmalısın. Müstakbel eşinle özel bir dans performansı sergileyecekseniz, dans pistinde bunu önceden deneyimlemelisiniz.
Hazırlık için tahsis edilecek odayı görmende fayda var. Eğer geniş bir odaysa, nedimelerle before party için aksesuar temin etmen gerekebilir.
Otelde düğün yapan çiftlerin bir kısmı, albüm fotoğraflarını da burada çektirebiliyor. Sen de albüm çekimlerin için otellerin uygun alanlarının olup olmadığına bakmalısın.
Düğün yapacağın alanın şıklığına ve konseptine bağlı olarak dilersen konuklarına bir ‘dress code’ olarak bilinen giyim kuralları belirleyebilirsin. Mesela erkeklerin smokin giymesini isteyebilirsin.
Otellerin birçoğunda spa, havuz gibi imkanlar bulunuyor. Düğünün ertesi günü kendini şımartmak istersen, otel yetkilileriyle görüşüp indirimli fiyatlara bu hizmetlerinden faydalanmak istediğini söyleyebilirsin.