Nikahlar kıyıldı, en güzel “Evet”ler söylendi. Peki sonra? Düğün yapmayı düşünmeyenler de düğünleri başka gün olacağı için nikahı kutlamadan geçmek istemeyenler de mekan arayışına giriyorlar. Nikahtan sonra gidilecek mekanlara baktığımızda karşımız otel, restoran, bar, pastane, kafe, meyhane, tekne gibi birçok alternatif çıkıyor. Çiftin eğlence anlayışına bağlı olarak kendisine uygun bir alan bulması mümkün oluyor.
Nikah sonrası yemek organizasyonu hizmeti veren mekanla, ortalama 100-200 kişilik kapasitelere sahip oluyor. Çok az davetli çağıracaksan mekanın en güzel köşesini senin için rezerve ediyorlar. Davetli sayın 50-100’ün üzerine çıkacaksa, butik yerlerle anlaşıp direkt mekanı sana özel kapattırabiliyorsun. Kimi çiftler sadece ailelerin davet edildiği bir yemek organizasyonu yaparken kimileri arkadaşlarını çağırmayı da ihmal etmiyor.
Çiftler, nikah sonrası eğlence mekanı araştırırken nikah salonuna yakın lokasyonlara bakıyorlar. Genelde nikah törenleri ile nikah yemekleri arasında birkaç saatlik bir boşluk oluyor. Bu süre de gelin ve damadın dinlenmesi, ailelerin son hazırlıkları yapması için değerlendiriliyor. Organizasyona çağrılan kişilere mekanın bulunduğu adresin önceden detaylı olarak anlatılması da önemli.
Nikah sonrası organizasyonlar için bazı gelinler gelinliğini çıkarıp sade bir elbise giymeyi tercih ediyor. Sen de müzikli, dans edilecek bir mekanla anlaşacaksan rahat hareket etmeni sağlayacak beyaz bir elbise almalısın mutlaka. Ama birkaç saat sürecek, sohbet odaklı bir yemek organizasyonu olacaksa o zaman gelinliğinle de mekana gidebilirsin. Tamamen sana kalmış.
Her mevsim için nikah sonrası yemek mekanı bulabilmek mümkün. Birçok mekanın hem kapalı hem de açık alanı bulunduğu için çiftleri kesinlikle kısıtlamıyorlar. Sadece kapalı alanında hizmet veren mekanlar ise teras, balkon, bahçe gibi imkanlar sayesinde konukların dilediği zaman hava alabilmesine olanak tanıyor. Zaten yüksek tavanlı veya camla çevrili oldukları için gayet havadar alanlara sahipler.
Nikah sonrası yemek mekanlarında fiyatlar kişi başı rakam üzerinden belirleniyor. Seçilen fiks menüye göre fiyat belirleniyor. Beyaz ve kırmızı etli menüler arasında fiyat farkı bulunuyor. Ortalama bir fiyat belirtmemiz gerekirse kişi başı makul rakamlar talep ediliyor. Tabii bu fiyatlar artabiliyor. Organizasyon gününe göre fiyatlar pek değişmiyor.
Menüler; başlangıç, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor. Alkollü ve alkolsüz içecek seçenekleri bulunuyor. Menülere genelde limitli/limitsiz içecek de dahil ediliyor. İçkilerin yerli olup olmadığı da rakamlarda değişikliğe neden oluyor. Eğer meyhane tarzı bir mekana gideceksen, menüler meze ve alkollü içecek şeklinde olabiliyor. Yani yemekli menülerin alternatifinin bulunduğunu da bilmende fayda var.
Lüks seçeneklerin yanı sıra nikah sonrası uygun yemek mekanları da azımsanmayacak sayıda bulunuyor. Denizin hemen kenarında yer alan veya terasından panoramik şehir manzarası sunan birçok mekan seçeneği var. İşte böyle detaylarla diğer mekanlardan ayrılan seçeneklerin fiyatları biraz daha yüksek olabiliyor. Tarihi yapı manzarası sunan ve merkezi noktada yer alan mekanlar da fiyatları ona göre belirliyor.
Nikah sonrası teknede eğlence fiyatlarına baktığımızda, bütçe dostu tablolar olduğunu görüyoruz. Başlangıç fiyatları, herkesin gönlünce organizasyon yapabileceği seviyede. Tabii alınan ekstra hizmetler ve yapılan seçimler fiyatları yükseltebiliyor. Uygun fiyatlı bir mekanla anlaşmak istersen, yaz yerine bahar dönemlerine yönelebilirsin. Ayrıca erken rezervasyon yaptırmak ve firmaların indirimlerini takip etmek de çok işine yarayacaktır.
Nikah kutlama mekanları, çiftlere standart olarak birçok hizmet sunuyor. Ama illa fiks menüyü veya herkese sunulan hizmetleri kabul edeceksin diye bir durum söz konusu değil. Tamamen sana özel olarak hazırlanmış menüler, tarzına uygun süslenmiş masalar ve sevdiğin şarkılardan oluşan çalma listelerine sahip olabilirsin. Böyle bir niyetin varsa mekan sorumlularıyla mutlaka konuyu detaylandırmalısın.
Düğün yerine yemek organizasyonu düzenlemek isteyenlerin baş tacı nikah yemeği mekanlarında, usta aşçılar ve güler yüzlü servis personelleriyle çalışılıyor.
Davet gününden önce mekana giderek menü tadımı yapabiliyorsun. Tadımın ardından hoşuna gitmeyen lezzetleri çıkarıp, yerine istediğin yemekleri ekletebiliyorsun.
Nikah sonrası yemeğinde sunulan müzik hizmetinin içeriği, mekana göre değişiyor. Bazı mekanlar sadece fonda müzik açmakla yetinirken eğlence odaklı mekanlar DJ veya canlı müzik performansları sunuyor.
Fasılından trio gruplarına kadar müzik tarzına en yakın performansı sergileyecek müzisyenlerle çalışabilirsin.
Mekanların birçoğu, çiftin dışarıdan bir ekip getirmesine müsaade ediyor. Mesela mekanın kendi fotoğrafçısı yoksa ve çift profesyonel ekiple çalışmak istiyorsa, o zaman çiftin anlaştığı ekip tarafından çekimler yapılıyor.
Nikah sonrası yemek mekanlarının büyük bir kısmında otopark ve vale hizmeti bulunuyor. Davetine özel araçlarıyla gelecek konukların bu sayede mağduriyet yaşamıyor ve keyifli bir şekilde giriş yapabiliyorlar.
Özel süslemeler tüm mekanlar tarafından yapılmasa da birçok işletme çiftin kendini özel hissetmesi için bu hizmeti sunuyor. Bir düğün mekanı gibi süslenmese de masalardaki aksesuarlar ön plana çıkarılıyor.
After party yapmayı düşünüyor musun? Hazır en sevdiklerin yanındayken, lezzetli yemekler de yenilmişken şöyle bir güzel eğlenilmesin mi! Nikah sonrası yemek mekanlarının neredeyse tamamı bu hizmeti de sunabiliyor.
Nikah sonrası arkadaşlarla eğlence de olsa aile yemeği de düzenlesen, fark etmiyor. Öncelikle davetli listeni netleştirmen şart. Davetli listesini oluşturmakla kalmayıp, çağırdığın kişilerin organizasyona kesin olarak katılım durumunun ne olduğunu öğrenmelisin. Bu sayede mekana net bir sayı verebilir, gelmeyecek konukların için anlaşma yapmak zorunda kalmazsın. Sonradan gelebilecek konuklar için de birkaç boş sandalye bırakmayı unutmamalısın.
Nikahtan sonra yemek yiyebileceğin mekanların bazılarında kokteyl oturma düzeni de oluşturulabiliyor. Eğer dilersen düzenleyeceğin nikah sonrası etkinliğini kokteyl tarzda da yapabilirsin. Bistro masaların etrafında konuklarınla sohbet edebilir; çerezler, peynirler, kanepeler, mini hamburgerler ve daha birçok lezzetten oluşan ikramların keyfini çıkarabilirsin. Ancak kokteyl organizasyonlarının yaşı büyük konukların için pek uygun olmayacağını bilmelisin.
Nikah sonrası müzikli yemek organizasyonu yapmayı planlıyorsan, etkinlik günü sahne alacak müzisyenleri ve çaldıkları şarkıları iyice araştırmalısın. Gerekirse sosyal medya hesaplarından sahne performanslarını seyretmelisin. Mekan sorumlusuyla görüşürken de istek şarkıların varsa onları iletmeni öneririz. Mesela müstakbel eşinle “İkimizin şarkısı” diyebileceğiniz bir parça varsa ilk dansınızda mutlaka o parça çalmalı.
Mutluluğun için hazırlanmış, mesafeler katetmiş konuklarını elleri boş şekilde uğurlamak istemezsin. Nikah şekeri şeklinde değil de sadece onlara özel olarak yaptırdığın minik hediyeler sunabilirsin. Hatta dilersen bu hediyeleri sen de hazırlayabilirsin. Özellikle son dönemlerde düzenlenen müzikli ve içkili nikah eğlencelerinde; konuklara içerisinde kahve, naneli şeker gibi ürünler bulunan ‘hangover kit’ hediye etmek çok popüler.
Nikah sonrası eğlencende profesyonel bir fotoğrafçıyla çalışıp çalışmamak tamamen senin tercihine bağlı. Ancak biz sana kesinlikle yanında polaroid bir fotoğraf makinesi bulundurmanı öneriyoruz. Sevdiklerinle vereceğin pozlarda objektife anlık yansıyan gülümsemelere ve minik kartlara yapılan baskılara bayılacaksın. Hatta bunun için bir arkadaşını da görevlendirebilirsin. Sırayla herkesle içten, samimi fotoğraflar çektirirsin.