Hayatındaki en özel günlerden birine ev sahipliği yapacak o düğün mekanını hala bulamadın mı? Birbirinden şık, açık-kapalı alan alternatifli, zengin düğün paketleri sunan, profesyonel ekipleriyle gönülleri fetheden birçok düğün mekanı seçeneği bulunuyor. Her biri, sunduğu hizmetlere göre farklı fiyatlandırmalara sahip oluyor. İlk olarak bütçeni ve davetli sayını belirlemeni; bu doğrultuda araştırmaya başlamanı öneriyoruz.
Düğün mekanları, 50 kişiden başlayıp 3.000 kişiye kadar çıkabilen geniş bir kapasite skalası sunuyor. Kalabalık aileye sahip olan çiftler geniş salonlara, samimi organizasyonlar düzenlemek isteyenler de butik düğün mekanlarına yöneliyor. Günümüzde hizmet veren düğün mekanlarının birçoğunun hem açık hem kapalı alanı bulunuyor. Bu sayede çiftlere alan seçimi yapma özgürlüğü tanınıyor.
Düğün mekanı fiyatları ise çiftlerin en merak ettiği konuların başında geliyor. Düğün fiyatları; mekanın popülaritesine, süslemelere, menüye, kişi sayısına, konuma, hizmet çeşitliliğine; kısaca anlaşılan paketin içeriğine göre belirleniyor. Fiyatlar çok geniş bir aralığa sahip. Otel gibi lüks mekanlarda fiyatlar daha yüksek oluyor.
Düğün mekanlarında yemekli ve yemeksiz düğün paketi seçenekleri sunuluyor. Yemeksiz paketler, toplam rakam üzerinden fiyatlandırılıyor. Yemekli düğünlerde ise kişi başı fiyat üzerinden anlaşılıyor. Yani davetli sayın artıkça, ödemen gerek tutar da aynı oranda yükseliyor. Şehrinin birçok noktasında karşılaşabileceğin uygun düğün mekanlarında, her iki düğün türü için de makul rakamlara anlaşabilmen mümkün.
Düğün Salonları: Çiftlerin en çok tercih ettiği mekanların başında düğün salonları geliyor. Hem uygun fiyatlı olmaları hem de hemen her mahallede bulunmaları, çiftlerin ilgisini çekmeye yetiyor.
Kır Düğünü Mekanları: Açık hava düğün mekanları denince akla ilk gelenler kır bahçeleri oluyor tabii ki. Özellikle bohem, rustik süslemelere yer veren mekanlar çiftlerin ilgi odağı olmayı başarıyor.
Düğün Otelleri: İhtişamlı bir düğün organizasyonu yapmak istiyorsan, muhtemelen sen de otellerle görüşeceksin. Kapalı balo salonlarının yanı sıra sahil düğünü gibi olanaklar dahi sunabiliyorlar.
Tarihi Düğün Mekanları: Lüks düğün mekanları seçeneklerinden bir diğeri ise tarihi mekanlar oluyor. Yüzyıllar öncesinden günümüze gelmiş yapıların mistik ortamında “Evet” demek için çiftler aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyor.
Restoranlar: Yemekli düğünlerin vazgeçilmez adresleri restoranlar! Her davetli sayısına uygun restoran olsa da buralar daha çok samimi organizasyon isteyenlere hitap ediyor. Mesela 100 kişilik düğün mekanlarını araştırıyorsan mutlaka restoranlara bakmalısın.
Kulüpler ve Davet Alanları: Düğünün parti tadında geçmesini isteyenler için harika bir seçenek. Özellikle deniz kenarı düğün mekanlarıyla öne çıkıyorlar.
Sosyal Tesisler: Bulunduğu yerin belediyesine bağlı olarak hizmet veren sosyal tesisler, diğer düğün mekanlarına göre çok daha uygun fiyatlı olabiliyor. Bir sosyal tesiste evlenmek istiyorsan, erken rezervasyona özen göstermelisin.
Tekne Düğünü: Denizin ortasında düğün yapmaya olanak tanıyan tekneler, farklı fiyatlar ve kapasitelerle karşımıza çıkıyor.
Nikah Sonrası Yemek Mekanları: Nikahın ardından sadece en yakınlarınla keyifli bir yemek yemek istersen, bunun için şehrinde birçok mekanın bulunduğunu bilmelisin.
Düğün için bir mekanla iletişime geçildiğinde veya direkt görüşmeye gidildiğinde, çifte önceden hazırlanmış paketleri sunuyorlar. Çoğu mekanın birden fazla düğün paketi bulunuyor. Bu düğün paketleri; her bütçeye ve talebe hitap edecek şekilde hazırlanıyor. Fiyatlar arttıkça, paketlere dahil edilen hizmetler de artıyor. Bazı mekanlar ise düğün paketinin içeriğini çiftin oluşturmasına müsaade edebiliyor.
Düğün paketlerinde; menü, süslemeler, canlı müzik, fotoğraf ve video çekimi, ses sistemi, düğün pastası, servis personelleri, hazırlık odası gibi çeşitli standart hizmetler bulunuyor. Öncelikle çiftten menü seçimi yapmasını istiyorlar. Yemekli ve kokteyl düğün mekanlarının sunduğu menü çeşitleri oluyor. Yemekli bir düğün yapacaksan, organizasyondan bir süre önce mekana gelip konuklarına sunacağın menüyü tadabiliyorsun.
Kokteylli ve yemekli düğün mekanlarının haricinde, hiçbir şekilde menü seçeneği sunmayan alternatifler de var. Bu mekanlarda sadece kuru pasta, içecek ve düğün pastası gibi ikramlar sunuluyor. Yemek hizmeti sunmayan mekanların bazılarına dışarıdan catering firması getirebiliyorsun. Ayrıca mekanların büyük bir kısmı, çiftlerin dışarıdan bir organizasyon firmasıyla anlaşmasına da sıcak bakıyor.
Düğün alanlarının yönetimi, mekanın bünyesinde hizmet veren organizasyon sorumlusuna ait oluyor. Anlaşma esnasında kendisiyle görüşüyor, düğün sonuna kadar yardımlarıyla hareket ediyorsun. Bir aksilik yaşanmaması için tüm ekipler var gücüyle çalışıyor. Açık alan düğün mekanlarında, karşılaşılabilecek kötü hava koşullarına karşı önlem almaları da bunun bir göstergesi. Jeneratör gibi önemli detayları da atlamıyorlar.
En iyi düğün mekanlarını araştırıp bulabilmek birtakım incelikler istiyor. Mekan seçerken dikkat etmen gereken en önemli konu, davetli sayısı olmalı. Seçeceğin mekanın kapasitesi, davetli sayından ne çok az ne de çok fazla olmalı. Mesela nikah yemeği gibi butik bir organizasyon yapmayacaksan 50 kişilik düğün mekanlarını incelemene gerek kalmıyor.
Düğün yeri fiyatları da dikkat etmen gereken bir diğer unsur. Düğünün için ne kadar bütçe ayırabileceğini önceden belirlersen, bütçeni aşan mekanları eleyerek sana uygun seçenekleri derlemiş olursun. Mekanların ödeme şartlarını da görüşme esnasında sormalısın. Kredi kartı ile ödeme var mı? Taksit yapıyorlar mı? Ödemenin tamamını hemen mi istiyorlar? Bunlar da önemli hususlar.
Düğün yerlerinin alan özellikleri de büyük önem taşıyor. Kapalıysa havadarlık durumu, açık alansa aldıkları önlemler mutlaka değerlendirmeye alınmalı. Klima, jeneratör, teras, bahçe, sigara içme alanı gibi konulara da dikkat etmelisin. Ayrıca davet alanlarının süslemelerinin tarzına uygun olması gerekiyor. Dekorasyonu içine sinmeyen ve görsel açıdan hoşlanmadığın bir mekanda evlenmek istemezsin.
Yemekli bir düğün organizasyonu yapacaksan, mekanların set menülerinin listesini almalısın. Bu menülerden damak zevkine hitap edenleri seçmeli ve menülerini beğenmediklerini elemelisin. Konuklarına sunacağın lezzetleri öncesinde tatmanda da fayda var. Bu sayede düğün günü olumsuz bir sürprizle karşılaşmaz, tadına güvendiğin yemekleri sunabilirsin. Vejetaryen, vegan, çocuk, diyabet gibi özel beslenen davetlilerin varsa onları da atlamaman gerekir.
Düğün mekanıyla anlaştığında her şey bitmiş olmuyor elbette. Seçeceğin mekanın türüne göre dikkat etmen gereken birçok unsur var. Öncelikle gelinlik/damatlık seçimini mekanına göre yapmalısın. Kır düğünü yapacak gelinler uçuş uçuş bir gelinlik, otel düğünü yapacaklar ise daha klasik kabarık bir gelinlik tercih edebilir. Saç modeli de düğün mekanının ambiyansına göre belirlenmeli.
Bahar aylarında düğün yapacaksan, karşılaşabileceğin kötü hava koşullarına karşı önlem almalısın. Bazı düğün mekanları açık hava alanları için tente, şemsiye veya açılır kapanır tavan ile önlem alabiliyorlar. Ancak anlaşacağın mekanda böyle bir imkan yoksa bunu senin sağlaman gerekebilir. Yaz ve kış düğünü mekanlarında böyle bir detayla ilgilenmene ise gerek kalmayacak.
En güzel düğün mekanlarının ortak noktasının başarılı süslemeler olduğunu görüyoruz. Düğün alanının senin tarzına uygun süslenmesine dikkat etmelisin. Eğer oluşturmak istediğin bir konsept varsa bunu mekan sorumlularıyla görüşmeli, gerekirse bir organizasyon firmasından destek almalısın. Konsept hazırlanırken masa süslemelerinden anı köşelerine kadar her detayın uyum içerisinde olmasına özen göstermelisin.