Düğün mekanı arayışındaysan ve yemekli düğün organize etmek istiyorsan bakman gereken seçeneklerden biri restoranlar olmalı! Kebapçılardan dünya mutfağı restoranlarına kadar her şehirde birçok alternatif bulunuyor. Her çiftin damak zevkine ve tarzına uygun yemekli düğün mekanları bulmak mümkün. Tabii bütçeni sarsmayacak ve davetlilerinin rahatça sığabileceği bir restoranla anlaşmak da çok önemli.
Düğün yapılabilen restoranlarda ortalama 200-300 kişiye kadar konuk ağırlanabiliyor. Çok kalabalık düğünler için de seçenekler mevcut ancak bunların sayısı oldukça az. 100 kişilik yemekli düğün mekanları da çiftler tarafından ilgi görüyor. Sadece en yakın akrabalarını ve arkadaşlarını düğününe davet etmek isteyenlerin tercihi butik restoranlardan yana oluyor. Şimdiden davetli sayını belirlemeli ve ona göre mekanlarla görüşmelisin.
Restoranların büyük kısmının şehir merkezine yakın noktalarda konumlandığını söyleyebiliriz. Tabii doğayla iç içe bir mekan arayanlar için şehre uzak, orman içinde yer alan restoranlar da mevcut. Buralarda düğünlerin yanı sıra nikah sonrası yemek organizasyonları da düzenlenebiliyor. Bazı mekanlar kına gecesi, nişan töreni ve baby shower etkinliklerine de kapılarını açıyor.
Düğün restoranlarının birçoğunda hem açık hem de kapalı alan bulunuyor. Düğün yapacağın mevsimdeki hava koşullarına bağlı olarak dilediğini seçebiliyorsun. Ayrıca açılır-kapanır tavanlı teraslarında hizmet veren restoranlar da azımsanmayacak sayıda. Deniz, göl ve orman manzaralı seçeneklere düğünler için yoğun talep gösteriliyor. Bu restoranlarda çekilen fotoğraflar, çok güzel fonlara sahip oluyor.
Restoranların hepsinde yemekli düğün seçeneği bulunurken, kokteyl menü sunulmayan yerler de mevcut. Yemekli düğün fiyatları kişi başı rakam üzerinden veriliyor. Bu rakamlar; restoranın konumu, hizmetleri ve popülerliğine göre değişiklik gösterebiliyor. İsmi çoğu kişi tarafından duyulmuş, ünlü aşçılara sahip olan restoranlarda fiyatlar bir tık yüksek oluyor.
Yemekli düğün kişi başı fiyatlarını etkileyen faktörlerden en önemlisi menü içeriği oluyor. Bütçen çok yüksek değilse, beyaz etli yemek menülerine yönelebilirsin. Kırmızı etli ana yemeğin sunulduğu menülerde fiyatlar yükselebiliyor. Ayrıca menünün yanında sunulan alkollü/alkolsüz içecek tercihi de fiyatların değişmesine neden oluyor. Restoranların tamamında alkollü içecek servisi yapılmıyor ama her şehirde mutlaka seçenekler bulunuyor.
Restoran düğünleri için masa ve sandalyeler özenle süsleniyor. Bu süslemelerde ekstra taleplerin olursa ayrıca bir ödeme yapman gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; masa üstünde kullanılacak şamdanların değiştirilmesini istersen; bunun maliyeti ödemen gereken tutara ekstra olarak yansıtılıyor. Fotoğraf ve video çekimi de restoranların çoğunda ekstra hizmet olarak sunuluyor, düğün paketine dahil edilmiyor.
Düğününe ne kadar çok davetli çağırırsan, ödemen gereken tutar o kadar yüksek oluyor. Herkese özel menü hazırlanacağından ve bu menülerin hepsi için fiyat biçileceğinden, davetlilerinin kesin olarak gelip gelmeyeceğini öğrenmen çok önemli. Bunun için LCV olarak adlandırılan, konuklarını tek tek arayıp gelme durumlarının sorgulandığı hizmeti organizasyon firmalarından talep edebilirsin.
Restoran düğünleri için mekanların set menü olarak adlandırılan standart menüleri bulunuyor. Bu menülerde; başlangıç, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve içecek ikramı bulunuyor. Ana yemek olarak genelde kırmızı ve beyaz etli menüler sunulsa da birçok restorandan ayrıca vejetaryen, vegan, diyabet menüler de talep edilebiliyor. Ayrıca balık restoranlarında da deniz mahsulleri servis edilebiliyor.
Set menülerin dışında bazı restoranlarda açık büfe imkanı da bulunuyor. Açık büfe seçeneği, daha çok nişan yemeği için restoranlarla anlaşan çiftlerin tercihi oluyor. Tüm menülerin yanında, muhakkak içecek servisi yapılıyor. Alkollü içecek servisi yapan restoranlarda limitli ve limitsiz seçeneklerden bütçene en uygun olanı seçebiliyorsun. Bazılarında alkollü içecekleri sen alıp, mekana sadece servis ücreti ödüyorsun.
Düğünden önce mekana giderek menü tadımı yapabileceğini de unutmamalısın. Seçtiğin menünün aynısını yapıp, tadıma gittiğin zaman sana ve müstakbel eşine sunuyorlar. Yan lezzetler ve ana yemekte sana hitap etmeyen tatlar olursa, bunları değiştirmelerini isteyebiliyorsun. Ayrıca dilersen senden önce düzenlenen bir düğün organizasyonuna katılarak; sürecin nasıl işlediğini, personellerin hizmet kalitesini de gözlemleyebilirsin.
Restoranlarda müzik hizmeti de değişiklik gösteriyor. Mekanların bir kısmında canlı müzik hizmeti sunulurken, bazılarında sadece ses sistemi üzerinden müzik yayını yapılıyor. Canlı müzik performansı sunmayıp DJ ile çalışan restoranlar da var. İstek şarkılarını düğün öncesinde belirtebiliyorsun. Dilersen dışarıdan müzisyen getirmene de müsaade edebiliyorlar. Tabii öncesinde organizasyon sorumlusuyla konuşman gerekiyor.
Eğer ‘yemek’ senin için büyük bir öneme sahipse ve düğününde sunacağın lezzetlerin ön plana çıkmasını istiyorsan restoranlarla görüşmeye başlamalısın.
Usta aşçılarla çalışabilecek ve senelerdir hizmet sektöründe yer alan ekiplerle çalışabilecek olman büyük avantaj. Restoranlar konuklarına yemeklerin sıcak sunulabilmesi için özellikle uzman servis personelleriyle çalışmayı tercih ediyor.
Davetli sayın ne kadar olursa olsun, sana uygun genişlikte bir restoran bulabilmen mümkün.
Yemekli içkili düğünler için restoranlar harika seçenekler olarak karşımıza çıkıyor. Hızlı servis, şık sunumlar, lezzetli kokteyller ve çok daha fazlasını buralarda bulabiliyorsun.
Manzarasız yapamayan çiftlerin yolu da restoranlara düşüyor. Deniz manzaralı restoranlar, çiftlerin ve konukların büyük keyif almasını sağlıyor. Deniz kenarındaki mekanlar da harika bir esinti eşliğinde düğün yapmayı mümkün kılıyor.
Restoranların fiyat skalası da çok geniş. Uygun fiyata bütçeni sarsmayacak düğünler için de yüksek fiyatlara lüks organizasyonu sonuna kadar hissedebileceğin davetler için de restoranlar bulunuyor.
Yemek sektöründe yer alıyor olmaları, restoranları 1-0 öne geçiriyor. Her gün yüzlerce konuk ağırlayan mekanlar, davetlilere nasıl yaklaşacağını çok iyi biliyor.
Menüdeki lezzetlerin çeşitliliği konusunda, diğer düğün mekanlarından sıyrılıyorlar. Aşçıları tarafından zaten onlarca yemek çeşidi günlük olarak sunulabildiği için burada rahatça damak zevkine uygun lezzetler bulabiliyorsun.
Düğün restoranlarında ilk olarak fiyatlar detaylı şekilde öğrenilmeli. Ardından, bütçe doğrultusunda en uygun menü seçilmeli. Menü tadımı hizmeti sunmaları da çok önemli. Düğün günü sürprizle karşılamak istemiyorsan, konuklarına sunulacak lezzetleri önceden tatmalısın. Özel beslenme alışkanlıklarına sahip vegan, vejetaryen konukların varsa onlar için da menüler oluşturulmasını istemeli ve önceden bildirmelisin.
Restoran düğünü yapacaksan, gelinlik/damatlık seçimini de konsepte uygun olacak şekilde seçmelisin. Eteği çok kabarık gelinlikler, masaların arasında gezerken zorlanmana sebebiyet verecektir. O nedenle daha düz kesim modellere yönelebilirsin. Nikah seremonisi restoranda yapılacaksa; nikah esnasında hayalindeki gelinliği giyebilir, eğlence kısmında ise daha sade başka bir gelinlik tercih edebilirsin.
Bir restoran düğününü gösteren masa üstü süslemeleridir! Servis takımlarının şıklığından şamdanların asaletine kadar her detay büyük bir titizlikle uygulanmalı. O nedenle sen de mekanın süslemelerini detaylı olarak görmelisin. Kullanılmasını istediğin farklı aksesuarlar varsa temin edip edemediklerini öğrenmelisin. Fotoğraf ve video çekimi istiyorsan, kendi ekibinle anlaşmadan önce restorana danışmalısın.
Düğün denince akla ilk gelenlerden biri müzik oluyor! Yemekli düğün mekanlarının bazılarında sahne olurken bazılarında böyle bir imkan bulunmuyor. O nedenle canlı müzik gibi bir talebin varsa ve “Olmazsa olmaz” diyorsan; anlaşacağın restorandan bu hizmeti talep etmelisin. Ayrıca müzik tarzını da düğünden önce kendilerine iletmeli ve gerekirse çalınmasını istediğin şarkıların listesini vermelisin.