Düğününü, çok uzun zamanlar öncesinde farklı medeniyetlerden insanların ayak bastığı bir mekanda yapmaya hazır mısın? Günümüze en iyi şekilde gelen ve restorasyonlarla da desteklenen tarihi mekanlar, özellikle son senelerde çiftlerin uğrak noktası haline geldi. Neredeyse tüm şehirlerde bulabileceğin tarihi mekanlar, düğünlere mistik ambiyansları sayesinde bambaşka bir hava kazandırıyor.
Tarihi düğün salonlarını araştırdığımızda karşımıza birçok alternatif çıkıyor. Bunların başında köşkler ve yalılar geliyor. Dönemin soylu ailelerine ait olan bu köşkler, günümüzde gerek bahçelerinde gerekse kapalı salonlarında çiftlerin mutluluklarına ev sahipliği yapıyor. Tabii mekanlar köşklerle sınırlı değil. Kasır, otel gibi klasik yapıların yanı sıra; sarnıç, mağara ve hatta tren garı gibi mekanlarla da karşılaşabiliyoruz.
Tarihi mekan düğünlerinde mimarinin yanı sıra en dikkat çeken özellikleri süslemeleri oluyor. Özellikle köşklerde ve yalılarda, altın sarısının baskın olarak kullanıldığı dekorasyonlara tanık oluyoruz. Altın varaklı koltuklar, ihtişamlı avizeler, kırmızı halıyla donatılmış merdivenler gibi birçok özel detay bulunuyor. Tabii işin içine organizasyon firmalarının başarılı çalışmaları da girince asalet kaçınılmaz oluyor.
Tarihi 1800’lere kadar uzanabilen bu mekanlar, birbirinden farklı özellikleriyle ön plana çıkıyor. Havuz başında düğün yapmak isteyenler de yüksek tavanlı bir salonda evlenmek isteyenler de kendilerine uygun bir mekan bulabiliyor. Deniz kenarında yer alan ve şahane manzaralar sunan tarihi düğün mekanları ise fazlasıyla popüler. Bu mekanlar için erken rezervasyon şart.
Tarihi düğün mekanları fiyatlarını belirleyen faktörlerin başında popülaritesi ve tarihi geçmişinin önemi geliyor. Mesela anlaşmak istediğin bir mekan, eski dönemlerden ünlü bir mimar tarafından çizildiyse ve hemen herkes tarafından isim olarak biliniyorsa burada fiyatların yüksek olduğunu görebilirsin. Bir diğer etken ise sundukları manzara ve konum. Deniz kenarındaki bir yalıda düğün fiyatları, daha yüksek olabiliyor.
Düğün mekanlarının geneline baktığımızda, tarihi düğün yerlerinin fiyatlarının ortalamanın üstünde olduğunu görüyoruz. Bunun sebeplerinden biri, tarihi atmosferi en iyi şekilde yansıtacak ihtişama sahip organizasyonlar düzenliyor olmaları. Tabii konuklarına sunulacak menüdeki yemeklerin de fiyatlarda payı büyük. Özellikle ana yemek seçimleri, kişi başı fiyatları oldukça etkiliyor. Alkollü içecek servisi yapılacaksa, fiyatın üzerine ekstra meblağ ekleniyor.
Bir düğüne ne kadar çok davetli çağırırsan, ödemen gereken tutar o kadar artıyor. Tarihi düğün mekanlarında da durum böyle. Fiyatlandırma, kişi başı rakam üzerinden yapılıyor. Farklı bütçelere ve taleplere özel standart paketler sunuluyor. Bu paketlerdeki hizmetlerin haricinde after party gibi ekstra taleplerin olursa, onlar da ayrıca fiyatlandırılıyor.
Peki tarihi mekan düğününü daha uygun fiyatlara nasıl yapabilirsin? İşte bunun için kampanyaları takip etmen çok önemli. Mekanlar, özellikle bahar ve kış sezonlarında birbirinden güzel kampanyalar yapıyorlar. Ayrıca erken rezervasyon burada da çok etkili. Düğün tarihine karar verdiğin andan itibaren mekanla iletişime geçersen, düğün yapacağın sezonun çok altında fiyatlara anlaşabilirsin.
Tarihi düğün mekanlarının paket dahilinde sunduğu hizmetlerin başında organizasyon sorumlusu geliyor. Düğünün planlanma aşamasında ve düğün esnasında devamlı yanında olan bir profesyonelle çalışıyorsun.
Yemekli ve kokteyl menü seçenekleri bulunuyor. Tarihi mekanlarda, en çok yemekli menüler tercih ediliyor. Kırmızı ve beyaz etli menülerin dışında; vejetaryen, kosher, vegan, diyabet, çocuk gibi özel menüler de hazırlayabiliyorlar.
İhtişamlı süslemelere sahip olmayan bir tarihi düğün mekanı düşünmek oldukça güç. Mekanlar, kendi konseptlerini uygulayabildikleri gibi çiftlerin talebine özel konseptler de oluşturabiliyorlar.
Tarihi düğün mekanlarında –özellikle düğün yapılan yalılarda- çiftlere hazırlık yapmaları için geniş bir oda tahsis ediliyor. Bu odaya kuaför, makyöz getirilebiliyor. Hatta bazı mekanlarda; çift, düğünden sonra bu odada konaklayabiliyor.
Böylesine güzel yapılara, işinde uzman müzisyenler yakışır! Tarihi mekanların anlaşmalı orkestraları ve DJ’leri bulunuyor. Seçeceğin düğün paketine göre temin ediyorlar. Ayrıca birçok işletme, konuklarını karşılamaları için trio ekibiyle de anlaşıyor.
Tarihi düğün mekanları, fotoğraf çekimi için harika alanlar sunuyor. Düğün öncesinde de düğün esnasında da birbirinden şık fonların önünde göz alıcı kareler çektirebiliyorsun. Bunun için fotoğrafçı önerilerinde bulunuyorlar.
Dört dörtlük bir hizmet sunmayı planlayan tarihi düğün mekanları, before ve after party etkinliklerine de ev sahipliği yapabiliyor. Özellikle deniz kenarında yer alan mekanlarda, sabahın ilk saatlerine kadar şehir ışıkları eşliğinde dans edebiliyorsun.
Yalı düğün mekanlarından birinde evlenmeye karar verdiysen, öncelikle yapının geçmişini araştırmanı öneriyoruz. Bu sayede düğün yapacağın yer daha anlamlı hale gelecek. Ardından düğün süslemelerini belirlerken, mimariyi mutlaka göz önünde bulundurmalısın. Salonun her tarafında altın renginin hakim olduğu duvarlar, aydınlatmalar varsa; süslemelerini daha sade tutabilirsin. Aksi takdirde çok göz yoracaktır.
“Yalı düğününde ne giyilir” sorusu da merak edilen konulardan biri. Bir yalının gösterişli salonunu tercih edeceksen, ağır ve vintage model gelinliklere yönelebilirsin. Ancak mekanın bahçesinde daha samimi bir düğün yapacaksan, işte o zaman sade gelinlik modellerine bakman gerekir. Ayrıca saç, makyaj ve gelinlik üçlüsünün mekan süslemelerine uygun olmasına da dikkat etmelisin.
Nikahını da anlaşacağın tarihi düğün mekanında kıymaya karar verdiysen, nikah seremonisi için özel bir alanın olması çok önemli. Mekanla anlaşırken bu detayı atlamamalısın. Hatta açık alanı olan mekanlarda, seremoni için kilise düzeninde bir alan da tasarlayabiliyorlar. Tabii nikah öncesinde şık bir karşılama kokteyli de olmazsa olmaz. Tüm bu konuları baştan netleştirmeyi ihmal etmemelisin.
Hazırlıklarını düğün mekanında yapacak çiftler için kendilerine sunulacak hazırlık odasının önemi büyük. Bir oda deyip geçmemek lazım; makyaj masasından duşa, bride balonlarını asabileceğin yatağından boy aynasına kadar her detaya dikkat etmelisin. Tarihi bir yapıda ise mekan yetkilerinden tarihi geçmişi önemli bir odayı sana tahsis etmelerini isteyebilirsin.
Tarihi düğün mekanlarını araştırırken, konumlarını da göz önünde bulundurmalısın. Özellikle büyükşehirlerde trafiğin büyük bir problem olduğunu düşünürsek, konuklarının kolayca ulaşabileceği bir mekan seçmeni tavsiye ederiz. Tabii bir diğer konu da otopark hizmeti. Tüm şıklıklarıyla düğününe teşrif eden ve özel aracıyla gelmeyi seçen konuklarının park yeri bulmakla vakit kaybetmemesi için otopark hizmeti önemli.
Tarihi düğün mekanları açık havada da kapalı salonda da hizmet veriyor malum. Eğer açık havayı tercih edeceksen, mekanın kötü hava koşullarına karşı önlem alıp almadığını görüşme esnasında sormalısın. Ayrıca düğünden önce davetli sayını netleştirmeli ve bu sayıya uygun kapasiteye sahip olan mekanlarla görüşmelisin. Çok sıkışık bir oturma düzeni, tarihi yapıların güzelliğini perdeleyebilir.
Tarihi düğün fiyatları, birçok etkene göre değişiklik gösterebiliyor. Düğün bütçeni belirlemeden mekanları araştırmaya başlarsan, aralarında seçim yapmakta ve elemekte çok zorlanabilirsin. O nedenle ilk iş olarak bütçeni belirlemeli, ardından bütçene uygun olan düğün mekanlarıyla görüşmelisin. Yemekli fiyatlarının yüksek olduğunu düşündüğün yerler varsa, kokteyl menülerine yönelmek de diğer bir seçenek olacaktır.
Şehir dışından gelecek davetlilerin varsa, anlaşacağın tarihi mekanın konaklama imkanı olmasına veya çevresinde kolay ulaşılabilecek oteller olmasına dikkat edebilirsin. Köşklerde bunun için imkanlar bulunabiliyor ama her birinde değişkenlik gösteriyor. Zaten profesyonel bir ekiple çalışırsan, o esnada sunamadıkları hizmetler için dahi çözüm önerisiyle geleceklerdir. Görüşme esnasında ekiplerin uzmanlığını ölçmen çok önemli.