Son dönemlerin en yoğun talep gören düğün mekanı seçeneklerinden biri kuşkusuz ki sosyal tesisler! Yemyeşil açık alanları, manzara gören camla çevrili kapalı salonları, şık süslemeleri ve en dikkat çeken özellikleri olan uygun fiyatlarıyla çiftlerin gönüllerinde taht kurmayı başarıyorlar. Belediyelere bağlı olmaları sayesinde herkesin düğün yapmasına olanak tanıyor ve bütçe dostu fiyatlar talep ediyorlar.
Sosyal tesisler düğün salonu seçeneklerine kapasite açısından benziyor. Tesislerde, ortalama 350-450 konuk ağırlanabiliyor. Tabii samimi düğünler için butik mekanlar ve daha kalabalık organizasyonlar için kapasitesi 1.000 kişiye ulaşan alternatifler bulmak da mümkün. Açık ve kapalı alan imkanı sunmaları da büyük avantaj. Tarzına ve düğün yapacağın mevsime uygun olan alanı seçebiliyorsun.
Sosyal tesisler düğün bahçelerinden havuz başı mekanlara kadar birçok farklı alan seçeneği sunuyor. Ancak bu alanlar arasında en sevileni söylememiz gerekirse, kesinlikle havuz başı alanların revaçta olduğunu belirtmemiz gerekir. Tesislerin davet alanlarında, gündüz veya akşam saatlerinde düğün organize edilebiliyor. Bazı mekanlar dünü ikiye bölerek, aynı gün içerisinde iki farklı düğüne ev sahipliği yapıyor.
Sosyal tesisler, içerisinde öğretmenevleri, polisevleri ve orduevlerini de barındırıyor. Orduevi gibi tesislerin bazılarında düğün yapmak için belirli koşullar olabiliyor. Ancak tesislerin geneline baktığımızda buralarda isteyen istediği gibi evlenebiliyor, kına gecesi düzenleyebiliyor. Kına gecesinin yanı sıra sünnet düğünü, baby shower, nişan töreni gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapabiliyorlar.
Sosyal tesislerin en dikkat çeken özelliklerinin başında uygun fiyatlarının geldiğini belirtmiştik. Mekanların ortalamasına baktığımızda, karşımıza çok makul kişi başı fiyatlar çıkıyor. Tabii tesisin özelliklerine göre bu rakam artıp azalabiliyor. Ancak sosyal tesis düğün ücretinin aşırı yüksek olduğu tablolarla karşılaşmıyoruz. Kır bahçesinde de havuz başında da balo salonunda da uyguna düğün yapman mümkün.
Düğün yapacağın tarih, fiyatları etkileyen faktörlerden biri. Eğer hafta içine denk gelen bir tarih için anlaşmak istiyorsan, çok daha uygun rakamlarla karşılaşacağını bilmelisin. Hafta sonu fiyatları, hafta içine göre biraz daha yüksek olabiliyor. Ayrıca düğün saatleri de fiyatlandırmada büyük rol oynuyor. Gündüz düğünleri, akşam saatlerinde düzenlenenlere göre daha bütçe dostu oluyor.
Sosyal tesisler düğün fiyatları, konuklarına sunacağın menüye göre de belirleniyor. En uygun seçenekler kokteyl menüler oluyor. Kokteyl menülerde, atıştırmalık lezzetler ve alkolsüz içecek bulunuyor. Yemekli menülerde de ana yemeğe göre kişi başı fiyat veriliyor. Bütçeni minimumda tutmak ve yemekli bir düğün yapmak istersen, sosyal tesisler düğün menülerinde beyaz etli olanı tercih edebilirsin.
Tesislerin çiftler için hazırladığı standart paketler bulunuyor. Bu paketlerin içeriği mekana göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela bir mekanda fiyat dahilinde fotoğrafçı hizmeti verilirken, diğerinde ekstra ücretlendiriliyor. Sosyal tesislerle düğünün için görüşürken ekstra ücretlendirilen hizmetleri mutlaka öğrenmelisin. Dışarıdan senin anlaşman gereken hizmetler olacaksa, onları da dahil edip düğün maliyetini hesaplamalısın.
Bir sosyal tesisle görüşmeye gittiğinde ilk olarak kaç davetlin olacağını, bütçeni ve nasıl bir düğün hayal ettiğini soruyorlar. Ardından sana en uygun düğün paketlerini sunuyorlar. Zaten halihazırda paketleri bulunuyor, bunlardan dilediğini seçebiliyorsun. Paketler, genelde menü içeriğine göre değişiyor. Onun dışında sunulan hizmetlerin birçoğu standart olarak her pakette bulunuyor.
Belediye sosyal tesisleri düğünlere özel süslemeleri de kendi ekipleriyle yapıyorlar. Tesisleri incelediğimizde, çoğunun sade süslemelere sahip olduğunu görüyoruz. Beyaz rengin ağırlıklı olduğu konseptlerde tiffany sandalyeler ve yuvarlak masalar sıkça karşımıza çıkıyor. Sandalyelere bağlanan tüllerde ve masa örtülerinde birden fazla renk seçeneği sunabiliyorlar. Pembe, mor, kırmızı, mavi gibi renklerden tarzına en yakın olanı seçebiliyorsun.
Sosyal tesislerin düğün paketlerinde; düğün pastası, menü tadımı, organizasyon sorumlusu, servis personelleri, otopark ve vale gibi hizmetler de bulunuyor. Fotoğraf ve video çekimi, genelde tesisin anlaşmalı ekibi tarafından yapılıyor. Anında baskı tekniği ile çekilen fotoğraflar düğün esnasında konuklarına teslim edilebiliyor. Düğününden bir süre sonra da video kaydı ve fotoğrafların tamamı dijital olarak sana veriliyor.
Sosyal tesisler kına gecesi organizasyonlarına da ev sahipliği yapabiliyor. Bu organizasyonlara özel hazırladıkları farklı paketleri bulunuyor. Servis personelinden kına ekibine kadar birçok hizmeti bünyelerindeki ekiple karşılayabiliyorlar. Ayrıca sosyal tesisler nişan törenleri için de ideal. Tüm organizasyonlarda anlaşmalı ekipleriyle çalışılmasını tercih ediyorlar. Mekanların çoğu dışarıdan firma getirilmesine sıcak bakmasa da bazıları buna müsaade ediyor.
Sosyal tesislerde düğün yapmanın en büyük avantajlarından biri sundukları manzaralar oluyor. Tesisin bulunduğu şehre göre; deniz, şehir ve orman manzaralı alternatifler bulmak mümkün.
Uygun fiyata, yukarıda bahsettiğimiz gibi manzaralı bir mekanda düğün yapmak istersen sosyal tesislerle mutlaka görüşmelisin.
Hem açık hem de kapalı alanı olan birçok sosyal tesis var. Bu da tesislerde her mevsim düğün yapabileceğin anlamına geliyor. Bahar düğünleri için karşılaşılabilecek yağışlara karşı önlem almayı ihmal etmiyorlar.
Havuz başında ihtişamlı bir düğün yapmak isteyenler için sosyal tesisler çok makul seçenekler olarak karşımıza çıkıyor.
Bazı şehirlerde belediyelere ait olan tarihi yapılar da sosyal tesis olarak hizmet verebiliyor. Mistik atmosferde bütçeni sarsmadan bir düğün yapabiliyorsun bu sayede.
Kapasite açısından da çok geniş bir skalaya sahipler. Kalabalık aileleri olanlar da düğününe sadece en yakınlarını çağıracaklar da kendilerine göre davet alanı bulabiliyor.
Sosyal tesisler, hijyen açısından da çok başarılı. Mutfaklarının ve organizasyon alanlarının devamlı olarak denetlenmesi sayesinde için rahat şekilde düğününü yapabiliyorsun.
Ulaşım açısından da çiftlere büyük kolaylıklar sunuyorlar. Sosyal tesislere baktığın zaman genelde yakınlarında toplu taşıma duraklarının bulunduğunu görebilirsin.
Düğün için sosyal tesislerden fiyat teklifi almaya başlamadan önce, bulunduğun ilçedeki ve çevre ilçelerdeki mekanları araştırmalısın. Ardından bu tesislerin toplu taşıma duraklarına ne kadar yakın olduğunu dikkate alman gerekiyor. Özel araçlarıyla gelecek davetlilerin çoksa, otopark ve vale hizmeti de önem vermen gereken kriterler arasında yer alıyor.
Düğün yapılan sosyal tesislerde bütçene en yakın olanı seçmen de çok önemli. Düğününde davetli başına ne kadar ödeme yapabilirsin? İlk olarak kendine bunu sormalısın. Bütçeni aşmayacak mekanlarla iletişime geçebilir ve tek bir tıkla fiyat teklifi alabilirsin. Kına geceni ve düğününü aynı tesiste yaptığın takdirde indirimli fiyatlarla karşılaşman da mümkün.
Eğer yaz düğünü yapacaksan, direkt olarak açık alanı olan sosyal tesislere yönelebilirsin. Ancak bahar aylarında düğün yapmayı planlıyorsan, hem açık hem kapalı alanı olan mekanları değerlendirmeni öneririz. Bu alanların süslemeleri de tarzına uygun olmalı. Düğün günü davet alanını gördüğünde yüzünün gülmesi için sevdiğin renklerin ve konseptin uygulanması çok önemli.
Nasıl bir düğün yapmak istediğini mutlaka düşünmüşsündür. Anlaşacağın mekan, hayalindeki düğün için tüm taleplerini karşılamalı. Canlı müzik, after party, karşılama kokteyli gibi ekstra hizmetler istersen; mekanla önceden görüşüp bunları temin edip edemediklerini öğrenmelisin. Temin edemiyorlarsa, dışarıdan bir ekip getirmene nasıl baktıklarını sormalısın. Ayrıca organizasyon sorumlusunun çözüm odaklı olmasına da dikkat etmelisin.