Yaz mevsimi denince akla ilk gelen organizasyonlar kır düğünleri oluyor şüphesiz! Yemyeşil bahçelerde, ağaçların arasında ve kır çiçeklerinin kokusu eşliğinde yapılan düğünler çiftlere de konuklara da kendilerini harika hissettiriyor. Kır düğünü organizasyonu sadece yaz aylarında değil, bahar mevsiminde de yapılabiliyor. Mekanların bazıları yağışlara karşı yedek alan sunarken, bazıları tentelerle önlemini alıyor.
Kır bahçeleri, yüksek davetli kapasiteleri sayesinde de çiftlerden yoğun ilgi görüyor. Ortalama 500-750 kişi ağırlayabilen kır düğünü mekanlarının kapasiteleri 3.000 kişiye kadar çıkabiliyor. Tabii butik organizasyonlar için de seçenekler bulmak mümkün oluyor. Mekanların çoğunda birden fazla davet alanı bulunuyor. Alanlar, birbirinden kapasite ve süsleme bakımından ayrılıyor. Sana en uygun olanını seçebilirsin.
Kır bahçesi düğünlerinde konum da önemli bir detay. Öncelikle karşına konum açısından birçok seçenek çıkacağını bilmelisin. Deniz kenarında, orman içinde, bir villanın bahçesinde, havuz başında, göl kenarında… Aklına gelebilecek manzaraların tamamına ve çok daha fazlasına kır düğünü mekanlarında tanık olabilirsin. Tabii manzara isterken ulaşım şartlarını da unutmaman gerekir.
Orman içerisinde düğün yapmak istersen, daha çok merkeze uzak noktadaki mekanlarla görüşmen gerekiyor. Ancak kır düğünü mekanının merkezi bir konuma sahip olmasını istersen, şehir içinde olan ve doğayla iç içe alan sunan birçok seçenek de bulunuyor. Bu mekanlarda sadece düğünler değil; kına gecesi, nişan, mezuniyet töreni, baby shower, toplantı gibi farklı organizasyonlar da düzenlenebiliyor.
Kır düğünü salonlarının olmazsa olmaz hizmetlerinden biri süslemeler! Kır bahçelerini birbirinden güzel ve farklı konseptlerle süslüyorlar. Bu hizmeti de fiyat dahilinde kendilerinden alabiliyorsun.
Açık havanın iştah açtığı gerçeğine karşı koyamayan kır mekanları, konuklara yemekli ve kokteyl menü seçeneklerinden dilediğini sunabiliyor. Görüşmeye gittiğinde menü içeriklerini detaylandırıyorlar. Ayrıca düğünden önce menü tadımı da yapabiliyorsun.
Kır düğünü mekanlarında işinde uzman organizasyon sorumluları hizmet veriyor. Düğünlerdeki tüm detaylarla birebir ilgileniyor, akışı da çiftin isteklerine göre özenle oluşturuyorlar.
Yeşilsiz kır düğünü düşünülemediği gibi müziksiz bir organizasyon da hayal dahi edilemiyor. Kır düğünü yapacaksan, mekanların anlaşmalı müzisyenleriyle çalışma imkanı bulabiliyorsun. DJ ve orkestralar emrine amade.
Kır bahçelerinin en sevilen özelliklerinden biri, nikah seremonisi için özel bir alan oluşturabilmeleri oluyor. Konsepte uygun şekilde tasarlanmış nikah alanları, aynı bahçe içerisinde ama düğün alanından bağımsız bir kısımda kuruluyor.
Kır düğünlerinde son dönemlerde sıkça karşılaştığımız bir hizmet olarak karşımıza bando ekipleri ve trio grupları çıkıyor! Konukların alana gelirken, müzisyenler onları huzur dolu şarkılarla karşılıyor. Bando da düğününe renk katıyor.
Fotoğraf ve video çekimleri, çoğu mekanın bünyesinde bulunan ekipler tarafından üstleniliyor. Bazı mekanlar ise dilersen dışarıdan fotoğrafçı getirmene müsaade edebiliyor.
Düğünün yanı sıra kır nişanında da çok başarılı olduklarını belirtmekte fayda var. Nişan konseptine özel süslemeler yapıyor, unutulmaz organizasyonlara imza atıyorlar.
Çiftlerin aklındaki soruların başında “Kır düğünü ne kadar” sorusu geliyor. Kır bahçesi fiyatlarının her bütçeye hitap ettiğini söyleyebiliriz. Kişi başı fiyatlandırma yapıyorlar ve ortalama rakamlar talep ediyorlar. Tabii bu rakamlar artıp azalabiliyor, hata kişi başı fiyatlar ortalamanın üstüne çıkabiliyor. Menü seçimi, ekstra hizmetler gibi fiyatları etkileyen birçok faktör bulunuyor.
Kır düğünü organizasyon fiyatlarını etkileyen ilk faktör, menü seçimi oluyor. Börek, meze, tatlı gibi atıştırmalıkları barındıran kokteyl menüler; yemekli menülere göre daha uygun fiyatlı oluyor. Yemekli bir düğün yapacaksan, seçeceğin ana yemek fiyatları belirliyor. Kırmızı ve beyaz etli menüler arasında fiyat farkı bulunuyor. Ayrıca alkollü içecek servisi de menü fiyatlarını artırıyor.
Kır düğün salonu fiyatları, mekanın sunduğu manzaraya göre de değişiklik gösteriyor. Deniz kenarında veya dağ manzaralı bir alanda yer alan mekanlarda fiyatlar daha yüksek olabiliyor. Ayrıca tarihi geçmişi olan veya bilinirliği yüksek kır düğünü mekanlarında da bu durumlar fiyatlara yansıyor. Süslemelerinin kalitesi ve trendlere uygunluğu da fiyatlarda kendini belli ediyor.
Mekanların sunduğu paketlerin barındırdığı hizmetler de ödemen gereken tutarı belirliyor. Fotoğraf çekimi, karşılama ekibi, after party gibi hizmetlerin bulunduğu düğün paketleri diğerlerine nazaran daha yüksek fiyatlı olabiliyor. Özellikle before-after party gibi hizmetler ekstra olarak geçiyor ve ayrıca fiyatlandırılabiliyor. Davetli sayın da toplam tutarı belirleyen önemli bir faktör. Konuk sayın arttıkça, ödeyeceğin tutar artıyor.
Kır düğünü yapmadan önce mutlaka düğün tarihini netleştirmeli ve o tarihte hava durumunun nasıl olacağına bakmalısın. Açık alanda düğün yapan çiftlerin en büyük korkularından biri kötü hava koşulları oluyor. Ancak önceden hava durumuna göre hareket edilirse ve yağmura karşı önlem alan mekanlarla anlaşılırsa, bu korku ortadan kalkıyor.
Peki kır düğünü hangi aylarda yapılır? Aslında bu sorunun cevabı mekanın bulunduğu şehre göre değişiyor. Normalde en ideali haziran ve eylül ayları arasında yapılması olacaktır. Ama daha sıcak iklime sahip bir şehirdeysen, bu aralık ekim ayına kadar uzayabilir. Havaların ısınmaya başladığı mayıs aylarında ise yedek kapalı alan, tente, şemsiye gibi tüm önlemleri almalısın.
“Kır düğününde ne giyilir” diye soracak olursan, kesinlikle efil efil gelinliklere yönelmeni öneririz. Düz veya A kesim bir gelinlik seçmen en mantıklısı olacaktır. Özellikle tüllerin kullanıldığı kır düğünü gelinlikleri, doğayla iç içe ortamlarda harika görünüyor. Kabarık veya balık kesim modeller, hareket etmeni zorlaştırabilir. Ayrıca daha kalın topuklu ayakkabılar tercih etmeyi de unutmamalısın.
Kır düğünü yapacaksan, düğün albümün için dış mekan arayışına girmene gerek kalmayacak. Çünkü kır düğünü mekanlarının yemyeşil ambiyansı ve şık süslemeleri sayesinde oluşan güzel fonları ile göz alıcı fotoğraflar çektirebileceksin. Düğününden birkaç saat önce mekana gelmen yeterli olacak. Hatta bazı mekanlar fotoğraf çekimi için özel alanlar dahi oluşturabiliyor.
Kır mekanları, birbirinden farklı düğün konseptlerinin rahatlıkla uygulanabildiği alternatiflerin başında geliyor. Zaten mekanların fotoğraflarını araştırdıysan görmüşsündür; limon, bohem, renkli, vintage gibi birçok farklı konsepti davet alanlarına uygulayabiliyorlar. Kır düğünü konseptine önem veriyorsan, mutlaka mekanın organizasyon ekibiyle detayları görüşmelisin. Özel olarak istediğin renkler ve aksesuarlar varsa onları da iletebilirsin.
Konseptine hala karar veremediysen birkaç öneride bulunmak istiyoruz. Rustik kır düğünü, çiftlerin en sevdiği organizasyonlardan biri olmuş durumda. Ahşapların ve kütüklerin bolca kullanıldığı, saman yığınları sayesinde ortama çiftlik havası verilen rustik süslemeler gerçekten çok iyi görünüyor. Bu süslemeler, çiftin fotoğraflarıyla donatılmış anı köşeleriyle birleşince işte o zaman her şey tamamlanmış oluyor!
En sevilen kır düğünü konseptlerinden bir diğeri ise bohem! Hippi tarzının yansımalarını barındıran bohem konseptte; makromeler, düş kapanları, çiçekler, çadırlar ve daha birçok detaya yer veriliyor. Eğer sen de bohem kır düğünlerinden hoşlanıyorsan, makromelerle hoş bir gelin tagı yaptırabilirsin. İçinde konseptine uygun renklerde çiçeklerin olduğu teraryumları masalarda veya ağaç dallarında kullanabilirsin.
Kır düğünü ışıklandırmaları da dekorasyonda büyük önem arz ediyor. Eski köy düğünlerinden esinlenerek modernize edilen kır ışıklandırmaları, ağaçların arasına asılıyor ve ortama romantik bir atmosfer kazandırıyor. Masaların üstünde ve gelin yolunda kullanılan mumluklar ile bu görüntü tamamlanmış oluyor. Son dönemlerde sarkan led ışıklarla oluşturulan fonlar da oldukça popüler.